Geschiedenis

Kleurige quilt op houten bankDe Elzelaer is een nieuw huis. Voordat wij (Fulco en Catharina Ploeg) op De Elzelaer zijn gaan wonen, woonden wij in Woudenberg op Hoeve “de Beek”.

In 1981 zijn wij getrouwd en in december 1983 zijn we naar Woudenberg verhuisd op Hoeve “de Beek”. Daar hadden we eerst een zuivelboerderij maar door ziekte van Fulco werden we genoodzaakt daarmee te stoppen.

In 2001 zijn we begonnen met quilten. Een vriendin van ons beide (Corrie de Greef) gaf het goede advies om “niet bij de pakken neer te gaan zitten en verder te kijken als onze neus lang was”. Samen zijn we toen op quiltcursus gegaan en vanaf die tijd zijn we bezig gebleven met quilten.

QuiltwinkelDoordat de gemeente Woudenberg in 2006 aan ons vroeg of we Hoeve “de Beek” wilden verkopen zodat de gemeente er een museum van zou kunnen gaan maken werden we aan het denken gezet. Eind 2010 besloot de gemeente om van alle plannen af te zien.

Na veel nadenken kwamen we tot de conclusie dat er wel heel erg veel werk was om alles rond en op het erf goed bij te houden en daarom namen we het besluit om de boerderij te koop te zetten. Haast hadden we er niet mee en we zouden wel zien wat er zou gaan gebeuren.

In november 2011 werd de boerderij verkocht aan André en Marlies van Grol. Vanaf maart 2012 zijn we in de logeerruimte van de boerderij gaan wonen zodat André en Marlies konden gaan schilderen en behangen en over gaan huizen.

Met de eerste evenementen hebben we geholpen waar nodig was. De laatste Boerenmarkt is helemaal onder de verantwoording van André en Marlies gedraaid. En daarmee kwam dan tevens een einde aan de periode van ons wonen op Hoeve “de Beek”. Na bijna 29 jaar is er nu een nieuwe periode aangebroken. We gaan naar Ederveen en ook daar staat de koffie voor u klaar !

Naam
Hoe we aan de naam De Elzelaer zijn gekomen? Op Hoeve “de Beek” hebben we enkele vrijwilligers die al heel lang om ons heen staan. Aan die “stamclub” hebben we gevraagd een naam te bedenken voor ons nieuwe huis. Van de gemeente Ede hebben we een aanplant plicht voor Elzen rondom het huis. In Ederveen staan veel houtwallen met Elzen er in. Een van “onze mannen” had de naam dus al snel uitgevonden: De Elzelaer ! Het ouderwetse woord voor een Elze boom. Wij hebben nu het gevoel dat we toch een stukje meenemen naar ons nieuwe stekkie van ons oude stekkie.

Met veel warmte en liefde hebben al de vrijwilligers altijd om ons heen gestaan. We hebben hele moeilijke jaren maar ook heel veel mooie jaren samen beleefd op Hoeve “de Beek”. Doordat het museum van de Grebbelinie in het Vizier nog steeds gehuisvest is in een schuur die nog ons eigendom is blijven we toch nog betrokken bij al de vrijwilligers en zullen we nog regelmatig te vinden zijn in Woudenberg.

Ederveen - NieuwewegEderveen
In Ederveen op De Elzelaer gaan we workshops en cursussen geven in een prachtige ruimte. Grote tuindeuren met een prachtig uitzicht op de bongerd. ’s Zomers kunnen we onder de fruitbomen quilten en “bijpraten”.
Ook kunt u op de haak- en brei morgens genieten van de gemoedelijke sfeer.
Kom gerust eens een keertje aan en vraag naar de mogelijkheden die er zijn. We hopen een antwoord te kunnen geven op uw vragen over het quilten, haken en breien.

We hopen u te mogen verwelkomen!!

De Elzelaer
Quilt- en Handwerkatelier

Nieuweweg 58-a
6744 PM Ederveen
Tel. 0318 745756
info@de-elzelaer.nl